top of page

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) nasıl çalışır? Üç farklı hikaye örneği

Güncelleme tarihi: 2 Mar 2023

Elbette bu terapi ekolünü bu kısa hikayelerde detaylıca anlatmak oldukça güç, yine de fikir vermesi açısından bu ekolün nasıl çalıştığına dair bir kaç hikayeyi aşağıya eklemek isterim.


  1. Mary, sürekli endişeli hissediyordu ve korkuları yüzünden evden dışarı çıkmakta zorlanıyordu. ACT terapisi sırasında Mary, kaygısını kabul etmeyi öğrendi ve bu hislerle başa çıkmak için kendisine güvenli bir plan geliştirdi. Kendi değerleri doğrultusunda, evden dışarı çıkmak için kendine küçük hedefler belirledi ve bu hedeflere adım adım ulaştı. Mary, kaygı hissine rağmen harekete geçerek, değerleri doğrultusunda hareket ettiği için kendisini daha anlamlı ve zengin bir yaşamda hissetti.

  2. Tom, işinden dolayı sürekli stresli hissediyordu ve bu stres nedeniyle sağlığı da kötüye gidiyordu. ACT terapisi sırasında Tom, stresli durumlarda kendine yardımcı olacak beceriler öğrendi. Şimdiki anı yaşamayı ve yavaşlamayı öğrendi, böylece iş stresinin altında ezilmeden önce kendine zaman ayırabileceğini fark etti. Ayrıca, işindeki değerlerine odaklanarak, kendi hayatında daha anlamlı bir yön belirlemeyi öğrendi.

  3. Jane, geçmişteki travmatik bir olay nedeniyle sürekli olarak kendini suçluyordu ve bu suçluluk duygusu onun yaşam kalitesini düşürüyordu. ACT terapisi sırasında Jane, geçmişteki olayı kabul etmeyi ve bununla yaşamayı öğrendi. Kendi değerlerine sadık kalmayı öğrendi ve hayatındaki diğer alanlarda başarılar elde etti. Jane, travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini azaltarak, daha anlamlı bir yaşam sürdürebildi.


12 görüntüleme0 yorum

תגובות


bottom of page